Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 1/318-2444 Fax: 1/338-2775
  e-mail: bek@bek.hu




K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
BUDAPESTI ÉPÍTÉSZ KAMARA NÍVÓDÍJA 2016
NYERTESEK
ELISMERŐ OKLEVÉL
5. pályamű: Budafoki Szomszédok Piaca /2015
1221 Budapest, Játék utca 2-12.
Vezető tervező: Kertész András Tibor DLA / Avant-Garde Építész Stúdió Kft.
Építész tervezők: Juhász Kristóf, Klopp András, Gál Róbert
Budafoki Szomszédok Piaca (Budafoki Szomszédok Piaca, Fotó: Kertész András Tibor, Tóth Attila)
Budafok központjában, a hajdani piac helyén épült meg a Szomszédok Piaca, amely az elsődleges funkcióján túl az új városközpont kialakulásának katalizátora lehet jól átgondolt térszervezésének és az épület magas építészeti minőségének köszönhetően. A terület újragondolására pályázatot írt ki az Önkormányzat, ennek nyertese, Kertész András tervezte az épületet és a csatlakozó közterületet. A sakktábla-szerű elrendezésben megmozgatott kisebb kubusok alázattal szolgálják a klasszikus piac funkciót, ugyanakkor összhatásában rangos középületként újrapozícionálják a teret, közösségi találkozások helyszínévé emelik azt. A pontos és arányos építészeti formálás mellett ebben nagy szerep jut az anyag és színválasztásnak. Az épületet fehéres, krémes színű tégla burkolja, a tetőszerkezet fehér acél szerkezetű, áttört lemez. A két anyag nemes felületet alkot, ugyanakkor megfelelően semleges hátteret is ad a piac zajos világának. A piac kívülről zárt, befelé agoraszerűen működő tömb. Belsejében sajátos, jól rendezett világ alakul ki. Az átriumos szerkesztésnek és a megmozgatott kubatúráknak köszönhetően az átszellőzés, árnyékolás és a bevilágítás kiváló, a belső udvarban lévő növényzet is hozzájárul ahhoz, hogy a piac a nyári melegben is kellemes klímájú, jól működik. Érzékelhetően nagy helyi közönséget vonzó építészeti beavatkozás született, amelynek hatása Budafok egész központjára, a városrész életére pozitívan kihat
7. pályamű: 100 lakásos passzív társasház /2014
1135 Budapest, Jász utca 91.
Vezető tervező: Nagy Csaba /Archikon
Építész tervezők: Pólus Károly, Kiss Tamás, Déri Dániel, Várhidi Bence
100 lakásos passzív társasház (100 lakásos passzív társasház, Fotó: Fotó: Batár Zsolt, Szentirmai Tamás)
A XIII. kerületi Önkormányzat lakásprogramjának része a 100 lakásos passzívház, amely klasszikus bérlakásokat kínál és Fecskeházként is működik. Az épület alapterülete 9900 m2, a beruházás értéke 2,5 milliárd Ft. A három különálló blokkban lévő 40, 50 és 60 m2 lakások a külső homlokzatra tájoltak. Az épület külső megjelenése fehér vakolattal és az erkélyekkel hagyományosabb megjelenésű. A három egység ellenére a tömb építészeti megjelenése teljesen egységes: domináns elem a belső térben a nyersbeton és zöld fémlemez felületek, a bátor színezés, illetve a lépcsőházak, pillérek és függőfolyosók fegyelmezett, szigorú, de izgalmasan ritmizált szerkesztése. A függőfolyosó építészeti sajátossága, hogy a lakások belső kertre néző ablakaitól eltávolodik. Ez erősíti a lakások intimitását és felülről bevilágítást biztosít. Az építészeti kvalitásnak köszönhetően mégsem rideg vagy unalmas az épület: a folyosók ki-be mozdulásai, az átlátások és a különböző udvarok humanizálják az összképet. Az épület a "Darmstadt Passivhaus Institut"" minősítésével rendelkezik, amivel az energiaszükséglet minimalizálását ismerik el. Ennek pozitív következménye, hogy a lakók számára a fűtés-hűtés költsége igen alacsony. A kompakt tömegformálás, a 40% alatti üvegfelületek aránya, a pontos tájolás, a külső lamellás árnyékolás és modern gépészet teszi lehetővé az épület takarékos működését. Az innovatív szemléletű lakótömb kialakításáért az építészek és mérnökök mellett a beruházó XIII. kerületi önkormányzatot is elismerés illeti.
14. pályamű: Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs /2014
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.
Vezető tervező: Tima Zoltán / Középülettervező Zrt.
Társtervező: Mohácsi Sándor / S-73 Kft.
Építész tervezők: Németh Tamás, Mélykúti-Papp Dóra, Molnár J Tibor, Ráti Orsolya, Szabó Máté, Tölgyesi Kaplony
Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs (Kossuth Lajos tér rekonstrukció, Parlamenti Múzeum, Látogatóközpont és mélygarázs, Fotó: Bujnovszky Tamás)
A Parlament és a Kossuth tér vitathatatlanul az ország kiemelt fontosságú, szimbolikus erejű, nemzeti identitást képző építészeti kompozíciója, amelynek újragondolása nagyon érzékeny terület. Tima Zoltán építész és Mohácsi Sándor tájépítész által vezetett irodák előtt komplex feladat állt, hiszen egyszerre kellett a helyet a mai igényekhez igazítani, ugyanakkor a téren Steindl Imre eredeti, hármas térrendszer elképzelését elővéve, az elmúlt évtizedek nem szervesülő beavatkozásait korrigálni. Feladat volt a tér közlekedésének újragondolása, a parkolási és a jelentős turisztikai érdeklődés kiszolgálása. Nehéz program, hiszen a Parlament biztonsága és működése alapvető prioritás. Urbanisztikai, városképi, politikai, biztonságtechnikai, közlekedési, kulturális, turisztikai és még számos más elvárás szövevényében kellett megnyugtatóan magas minőségű alkotást létrehozni. Az építészeti, tájépítészeti koncepció minőségén túl, a megvalósulásba fektetett munka önmagában is elismerendő, hatalmas vállalás.
A Nívódíj zsűrije számára a legmeggyőzőbb érték a látogatóközpont elhelyezése, Parlamenthez való kapcsolódása, illetve a térnek és az épületnek a Dunához való közelítése volt. A látogatóközpont koherens megjelenésű, részleteiben átgondolt, jól használható, önálló kortárs építészeti megoldás, amely azonban nem változtatja meg a Parlamentről kialakult ikonikus képet. Steindl Imre jelentős épületének megismerését a jelenkor építészete magabiztosan, mégis diszkréten támogatja. Az építészeti koncepció arányosságról árulkodik, hogy a közvélemény számára is elfogadható beavatkozás született. Ez egy ilyen történelmi fontosságú helyszínen ez önmagában is siker.
15. Pályamű: Corvin Corner Irodaház /2015
1082 Budapest, Futó utca 31-33.
Vezető tervező: Szász László /Stúdió’100 Építészeti Kft.
Társtervezők: Vannay Miklós, Mórocz Balázs, Dombóvári János
Corvin Corner Irodaház (Corvin Corner Irodaház, Fotó: Bujnovszky Tamás)
A Corvin-negyed átalakulása közismert: a Futó utca-Práter utcai irodaház ebben a gyorsan változó építészeti közegben kíván egyensúlyozni a befektetők által elvárt mai jelleg és a városrész történeti épületeire jellemző karakter között. A közvetlen környezet, a Corvin Plaza hatalmas tömbje és a szemben lévő, századforduló klasszicizáló lakóépületek visszahatnak az épület megjelenésére és működésére is. Az épület ritmikus homlokzata, vakolat-üveg kompozíciója a lyukarchitektúra kortárs átirata. Az irodaház a saroknál kissé visszahúzódik, teret enged a járdán zajló életnek. A földszinten, bár vannak bérlők, nem akar intenzív életet élni a ház, érzékelve, hogy a környék kereskedelmi erejét a Plaza kiszippantotta. Ellenben a földszinten is gépkocsi- és biciklitárolók létesültek, ami egyfelől költséghatékony megoldás, másfelől a környék ismeretéből következő, őszinte válasz arra, ahogyan egy irodaház abban az utcában működni tud. A lejáró mellett és a belső terekben is szürke expandált lemez burkolat jelenik meg: őszinte és racionális megoldás, hatásában izgalmas esztétikai elem.
Az egyterű irodákban a gépészet mennyezet alatt történő vezetése a flexibilis térhasználatot szolgálja, látványa szépen rendezett. A sűrűn sorjázó monitorok mellett ülők számára szép menekvés a kilátás a telek belsejében lévő szép kis kert irányába, vagy a felsőbb emeleteken a régi pesti tetők tájképére.
21. pályamű: Idesüss Óvoda és Bölcsőde /2015
1108 Budapest, Sütöde utca 4.
Tervezők: Borsos Melinda, Dimitrijevic Tijana / MicroArchitects
Idesüss Óvoda és Bölcsőde (Idesüss Óvoda és Bölcsőde, Fotó: Borsos Melinda)
Az Idesüss Óvoda és Bölcsőde panelépületekkel és forgalmas utakkal határolt területen, a Kőbánya-Kispest metróállomás szomszédságában található, a földszintes típus-épület üresen, rossz állapotban újrahasznosításra várt. Nagy fantázia szükségeltetett ahhoz, hogy a résztvevők az adottságokba beleképzeljék a mai valóságot. Az önkormányzati épületben a Gyermekkor Alapítvány látta meg a lehetőséget, pedagógia szemléletük szerencsésen találkozott a MicroArchitects két fiatal építészének szemléletmódjával. A mai látványos, színes, kreatív ötletekkel telített állapotról a bejárás során kiderült, hogy az igényekhez érzékenyen illesztett, pontos design megoldás. A működés sikere az építészek által javasolt tervezési metodika következménye. Korábban a Magdolna negyed participációs beavatkozásaiban kikísérletezett "vágygyűjtés"" módszertan következménye, hogy az intézmény minden elemében a nyitott pedagógiai módszert támogatja. A csoportok mindegyike kertkapcsolatos: ez ennél az óvodánál sajátos értelmezést nyer. Az egyedi játékok, a térrendezés, így az udvar felületéből kiemelkedő dombocskák a korai fejlesztésben olyan alapvető szerepet játszanak, mint a csoportszobák elrendezése. Ez a lakótelepi óvoda egészen ideális: örömteli, hogy egy 70-es évekbeli épület metamorfózisából született meg.
6. pályamű: Hűvösvölgyi Villa /2012
1021 Budapest, Völgy utca
Vezető tervező: Taraczky Dániel
Társtervezők: Rimaszombati Erika, Mangel-Hóbor Eszter, Sályi Eszter
Hűvösvölgyi Villa (Hűvösvölgyi Villa, Fotó: Bujnovszky Tamás)
Hűvösvölgy egyik kedves utcájában, erdőre és patakra kifutó, nem túl nagy telken lévő családi ház a beépíthetőséget teljes mértékben kihasználva épült meg. A pince, alagsor, földszint és emeleti szint összesen 356 m2, melyen a négyfős család számára szükséges tereken túl zeneszoba, szauna és konditerem is található. Feszes szerkesztéssel, a hosszanti épület magjában hosszan végigfutó üvegfolyosóra szervezett a ház élete. Ez a központi világos tengely egyfelől szépen összefogja a térsort, másfelől fénnyel tölti meg az épületet. Az utca felé két zártabb doboz az uralkodó látvány, az egyik fa mintázatú táblás burkolatú, a lépcsőházat rejtő házrészt antracitszürke gres lap burkolja. A szintén antracitszürke fémborítással és az üveggel együtt ez a négy anyag jellemzi konzekvensen az épület felületeit. A kert és a szemközti erdős hegyoldal látványára az épület szépen felnyílik, a belső homlokzat mozgalmas téri megoldású, teraszokkal lép közelebb a természet irányába. A koncentrált építészeti szerkesztésnek és a külső és belső térben egységes anyaghasználatnak köszönhetően olyan kompakt családi ház épült meg, amelyre megbízója joggal büszke, abban egy család megnyugtató módon talált otthonra fizikai és szellemi értelemben egyaránt.
20. pályamű: Ordas utca villaépület /2014
1121 Budapest, Ordas utca
Vezető tervezők: Vonnák János, Vonnák Katalin
Építész tervezők : V. Tanos Márta, Horváth Péter, D. Kriszt Irén
Ordas utca villaépület (Ordas utca villaépület, Fotó: Gáll András, Vonnák Katalin)
A Szabadság-hegyen lévő, kétlakásos családi ház tágas tereivel, a nagyméretű, ősfás telekre felnyíló, szépen komponált látványaival lepi meg a látogatót. A nappali-étkező grandiózus tér, amely átlátásokat és összenyitásokat tesz lehetővé. Az élet szépen áramlik ebben a nappali zónában. A belső terek nemcsak optikailag, hanem teraszokkal kiegészülve két irányba is megnyílnak a kert irányába. A pontosan pozícionált üvegfelületeknek köszönhetően kint és bent találkozása bizonyosan szép térélmény lehet a hideg és esős napokon is. A legszebb polgári villahagyomány éled újra: amíg a földszinti nagy tér átlátható, publikus használatra invitáló, addig a lakók privát terei az emeleten találhatók, személyre szabottan, elrejtve kíváncsi tekintetek elől.
A villa alagsorában, az alsó kerti szint átriumszerű teréhez kapcsolódva bújik meg az egyetemista korú gyerek számára készített lakás. Az üvegfelület ellenére, a téri elhelyezésnek köszönhetően ez is intim lakótér. A villa külső és belső kialakítása különlegesen magas minőségű. A fehér vakolattal és mészkővel burkolt villaépület mégsem hivalkodó megjelenésű, a modernista villák léptékét követi. A nagy nyílások ellenére is diszkréten védi a belső pazar világot.
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző MÉK Választás 2017 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015