Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
mti www.hvg.hu
Sajtófigyelő 2008. április 3.

A teljes eredeti cikk

Az osztrák állami költségvetés a GDP 1 százalékát fordítja a bérlakásépítés támogatására; mára már 800 ezer lakás felett diszponálnak a közhasznú lakásépítő szervezetek (GBV-k), amelyek a középosztályt célozzák meg – hangzott el azon a tanulmányúton, amelyen a rendszert mutatták be magyar újságíróknak a helyszínen a Társaság a Lakásépítésért Egyesület szervezésében.

Ezer főre vetítve az EU-ban évi 5,7 lakás épül, Magyarországon 3,6, míg Ausztriában 5,2 ez az arányszám a 2007. évi adatok alapján, így jutna hely a magyar piacon az új bérlakásoknak is – mondta Norbert Schwarzmüller a Társaság a Lakásépítésért Egyesület elnökségi tagja, aki a Wienerberger téglaipari konszern magyarországi leányvállalatának vezetője. Az osztrák modell lényege, hogy a szövetkezeti vagy gazdasági társasági formában működő GVB-k fejlesztők, beruházók és üzemeltetők is egyben. Vagyis a maguk által felépített lakásokat kezelik is, így „a saját főztjüket eszik”, tehát nagyon kell adniuk a minőségre – fogalmazott Andreas Sommer, a Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium osztályvezetője. Az építési költségekre kialakult piaci számok vannak, de a konkrét összegeket ellenőrzi még a közhasznú lakásépítő szervezetek irányító és felügyeleti szövetsége. Erről Theo Österreicher, e szervezet igazgatója beszélt.

(...)

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015