Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
Őrfi József www.hetivalasz.hu
Sajtófigyelő 2007. december 13.

A teljes eredeti cikk

Jövőre lesz százéves az a döntés, hogy épüljön légszeszgyár Óbudán, ami megszünteti a főváros függését az Osztrák Légszesztársulattól.

Az 1913-ra felépült gyár az 50-es évekig ellátta egész Budapestet gázzal. A gyártás folyamán levegőtől elzártan kőszenet hevítettek, így gáz, kátrány és koksz keletkezett. A kőszenet vasúton vagy vízen szállítva hozták, a kátrányt a tornyokban tárolták, majd útépítésnél felhasználták. A koksszal pedig fűtöttek. A 60-as évektől a város a kőszénalapúról átállt a földgázalapú fűtésre, majd 1984-ben a gyárat bezárták.

Az épületek egyenként nem rendkívüliek: a korra jellemző a víztorony és az ehhez hasonló, de zömökebb tárolótornyok, rajtuk egyenes vonalú kúptető, az eresz felett vízcsendesítővel. A tetők csúcsát kis kilátókkal elemelték a főtömegtől. A többi csarnok is jellegzetesen múlt század eleji ipari épület; hármas, bazilikáris tagolás, nyereg- vagy manzárdtető, téglafalazat, klasszicista homlokzat téglalizénákkal.

(...)

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015