Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F r i s s    h í r e k H í r l e v e l e k H í r a r c h í v u m H a n g a n y a g o k
Adótanácsok Jogi tanácsok Sajtófigyelő Állás keres-kínál
Pesti Mónika www.archiweb.hu
Jogszabályváltozás tavasztól 2007. november 14.

a teljes eredeti cikk

Várhatóan a jövő év tavaszától lép hatályba az Országos Településrendezési és Építési Követelmények módosított változata, amely több ponton is kisebb-nagyobb változásokat hoz majd.
A legfontosabb újdonságok közé tartoznak például az új területfelhasználási egységek és mellékletek, részletesebbé válnak az akadálymentesítés előírásai, szigorodik a homlokzatokon megjelenő épületgépészeti berendezésekre és a lakásokra vonatkozó szabályozás.

Az OTÉK két fő részből áll, az építési követelmények módosításának szakmai előkészítése már 2005. nyarán elkezdődött. A településrendezésre vonatkozó szabályozással kapcsolatban is felmerült az igény a változtatásra a jogalkalmazók értelmezést kérő megkeresései és egyéb visszajelzések alapján. Kezdetben arról folytak a szakmai viták, hogy megtartsák-e az OTÉK követelményeket megfogalmazó jellegét vagy térjenek vissza a korábbi OÉSZ részletesebb, leíró jellegű stílusához. Az európai tapasztalatok azt mutatják, hogy a technikai és a társadalmi változásokat a követelményelvű szabályozás tudja jobban követni, míg a tervezőknek és a hatóságoknak a tételes előírások a kényelmesebbek. Végül is az OTÉK elveit és előírásait megtartó módosítás készült, kiegészítésekkel, pontosításokkal. A tervezőket a jogalkotók – interneten elérhető - segédletek kidolgoztatásával kívánják segíteni, amelyek mintát adnak majd az OTÉK követelményeit kielégítő megoldásokra.

Az OTÉK módosítása jelenleg európai uniós egyeztetés alatt áll – ami három hónapon belül kell, hogy lezáruljon -, ezután kerülhet a kormány elé. Az alábbiakban a rendelkezésünkre álló jogszabály-tervezet alapján vesszük végig a várható változásokat.

(...)

 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015