Budapesti Építész Kamara 1088 Budapest Ötpacsirta u. 2. Tel.: 318-2444, 338-2775 Fax: -
  e-mail: bek@bek.hu

K e r e s é s
 
 
F ó r u m
 
 
G a l é r i a
 
 
A l k o t á s ok
 
 
S a j t ó l á d a
 
 
K é r d é s e k -
v á l a s z o k
 
 
H o n l a p -
t é r k é p
 
Budapesti Építészkamara Facbook oldala
F ó r u m bejelentkezés: regisztráció:
témacsoportok legfrissebb témák legnépszerűbb témák  
 
  Adós, fizess!    (7)     
 
Dulácska Zsolt 2008-10-08   (7)
Ha valaki erre a hírre nem emlékezne (2008.ápr.):

http://www.mek.hu/index.php?option=com_content&task=vie
w&id=614&Itemid=1
 
admin 2007-01-23   (6)
Az 5 szerződésmintából 1 megtalálható az oldalon. Ha a többi is meglenne .doc formátumban, akkor az oldalra történő kitétele sem okozna gondot. De nincs...

A Fekete listáról nem tudok nyilatkozni, kérését továbbítom az Elnökség felé.
 
Fürdős Lajos 2007-01-22   (5)
az adminisztrátor részére:

1/ most személyesen kérném az említett 5 szerződésminta elküldését e-mail cimemre, bár egyszerübb volna mind az ötöt felrakni a honlapra:)

2/ fekete lista: OK csak két bejelentés van eddig. De hol van? Mi módon lehet a listán lévők adataihoz hozzájutni? Avagy nem nyílvános? Ha nem, akkor meg minek:)
 
Obermayer Erzsébet 2006-08-19   (4)
Kedves Bálint Imre!
Szomorúan tapasztaltam, hogy az általad elindított (bocsánat a visszategezésért!) un. feketelista témában ilyen nagy a \"csend\" az építészek körében. Nem merjük vállalni a nyilvánosságot?
Éppen ma egy éve írtál ebben a fórumban erről, s azóta - ha jól számolom - én lennék a negyedik hozzászóló. AKI EGYÉBKÉNT ÉRDEKELT is egyben. (Ha a tisztelt nagynevű építész iroda vezetője elolvassa e sorokat, rögtön meg fogja emelni a telefont, és durva hangon hazugnak nevez engem, akinek nem fizette ki a tervezési díját. Megtette ezt akkor is, amikor a www.magyarvirtus.hu honlapon név nélkül megjelent egy cikk az én esetemről, ami persze nem egyedi. Címe: irodalom link:\"Beruházás magyar módra\" TF tollából).
Ez úgy tavasz táján vot, azóta sem történt semmi, Talán csak azok a telefonos megkeresések, amelyekben az építész iroda \"új\" tervezője a tanácsaimat kéri?????

Kénytelen leszek \"lépni\": az Etikai Bizottság döntése után nyilvánosságra hozom az ügyet.(Ugye itt kellene megnevezni a \"nemfizetőt\"? És már válaszoltam is a fentebb kérdezettekre: miért is hallgatunk, és miért nincs feketelista?)

üdvözlettel: Obermayer Zsóka vezető tervező
 
Kovács Miklós 2006-07-20   (3)
.. keresem, kereem azt a bizonyos \"fekete listát\", de sehol sem lelem... ha enyire elbújtatták, akkor....
 
admin 2005-09-07   (2)
Kedves lol!

A BÉK jelenleg 5 szerződés mintával rendelkezik, melyekből egy a honlapon is megtalálható. (hírek/jogi tanácsok).
A szerződés mintákból másolat kérhető személyesen, postán, vagy faxon.

A fekete lista egyébként él, egyetlen szépséghibája, hogy két bejegyzés szerepel rajta (ennyit jelentettek be tagjaink).
 
lol 2005-09-06   (1)
Kedves Kamara!

Azok a bizonyos szerződéstervezetek már több mint egy éve meg lettek ígérve. Kérdem én, mikor lesznek készen???
Ha egy ilyen egyszerű dolog egy évig tart, mennyi idő alatt lesz a fekete listával kapcsolatos adminisztráció megszervezve???(Amit egyébként égetően szükségesnek vélek)
 
admin 2005-08-19   (A téma indító hozzászólása)
Kevés olyan pályatárssal, kollégával találkozom napjainkban, akikkel beszélgetve, rövid idő múlva ne terelődne a szó a „kintlevőségekre”. Értve ez alatt a szerződésben foglalt, becsülettel elvégzett munkáik ellenértékének kiegyenlítetlenségét. Az ország gazdasági helyzetét és erkölcsi-etikai normáit jól jellemzi az un. „körbetartozás”.

Kifizetetlen számlák tömkelege található az építőiparban, beleértve, a sor elejét, az építész tervezést és ezzel együtt természetesen a szakági tervezést is. A tervező az esetek többségében tehetetlen, védtelen. Nos, a Budapesti Építész Kamara vezetésében megfogalmazódott az igény és akarat, hogy megkeresse az említett problémák megoldását, intézményesen fellépve az adósok ellen. Csodát természetesen ne várjunk, de ha csak az esetek 20-30 %-ában érünk el sikert, azt gondolom, azt is eredménynek kell elkönyvelnünk. Ki kell alakítanunk a megfelelő jogi háttérrel az un. „Fekete listát”, melyen a notórius nem fizetők paraméterei szerepelnek. Igénybe fogjuk venni a kamarai jogászt, és ezzel összefüggésben véglegesítjük és közreadjuk az ajánlott kamarai szerződéstervezeteket.

A következőkben kérjük a segítségeteket:

Szeretnénk megbecsülni az esetek számát, kérünk tehát mindenkit, hogy jelezze, ha segítségre, kamarai fellépésre tartana igényt. A kintlevőség nagyságrendjét nem kell közölnötök.
Érdekel a véleményetek, hogy hasznosnak ítélitek-e az elgondolást, és vannak-e ötleteitek, elképzeléseitek.

Bálint Imre elnök
 
  Adós, fizess!    (7)     
 
Magyar Építész Kamara honlapja FUGA Budapesti Építészeti Központ epiteszforum.hu Építész Továbbképző BÉK Nívódíja 2018 BÉK Nívódíja 2017 BÉK Nívódíja 2016 BÉK Nívódíja 2015